5 tips voor een goede mondverzorging:

Mondverzorging

2023-10-17

Deel dit bericht

5 tips voor een goede mondverzorging:

Een gezonde glimlach begint met goede mondverzorging. Het is meer dan alleen tandenpoetsen; het gaat om een dagelijkse routine die uw mond fris en stralend houdt. Hier zijn vijf tips om u te helpen op weg te gaan naar een gezonde mondhygiëne.

  1. Gebruik een goede tandenborstel. 

              Het gebruiken van een elektrische tandenborstel helpt beter bij het verwijderen van tandplaque. Gebruikt u toch liever een hand tandenborstel? Gebruik dan bij voorkeur een zachte handtandenborstel met een niet te grote borstel kop.  

  1. Poets Minimaal 2 keer per dag 2 minuten lang uw tanden.

Poets bij voorkeur in de ochtend en in de avond een tijdje na het eten. Een half uur nadat u gepoetst heeft ontstaat er al een nieuwe dunne laag tandplaque. Dit gebeurt ook in de nacht. 

In de nacht zijn uw speekselklieren in rust waardoor u minder beschermd bent tegen gaatjes. Verklein de kans op tandplaque door voor het slapen gaan goed te poetsen.

  1. Beperk het aantal zoetmomenten tot 7 per dag. 

De bacteriën in de tandplaque maakt van al onze voeding een zuur. Dit komt terecht op onze tanden en de tand lost lokaal dan een beetje op maar kan zich herstellen. 

Wanneer de tand te vaak van deze “zuuraanvallen” krijgt heeft het geen tijd om zich te herstellen en ontstaat er een gaatje. Met maximaal 7 voedingsmomenten per dag (van een half uur) krijgen de bacteriën geen kans meer om een gaatje te creëren. 

Koffie en water en thee zonder suiker mag wel altijd. 

  1. Verwissel uw tandenborstel (of tandenborstel opzet stuk) elke 3 maanden. 

De tandenborstel slijt door het vele gebruik. De tandenborstel haren zijn afgevormd en op een rij gezet op de borstel, na verloop van tijd slijten deze haren en worden daardoor minder effectief.

De slijtage kunt u herkennen aan het lichter worden van de haartjes en als ze uit elkaar gaan staan. 

  1. Gebruik een rager of tandenstoker. 

Met tandenpoetsen komt u op alle vrijevlakken van de tand maar tussen de tanden kan de tandenborstel niet komen. 

Daarom is het aangeraden om minimaal 1 keer per dag een hulpmiddel te gebruiken zoals een rager of tandenstoker om de ruimten tussen de tanden te reinigen.

Door deze eenvoudige maar effectieve tips te volgen, kun je je mondgezondheid verbeteren en een stralende glimlach behouden. Vergeet niet om regelmatig een afspraak te maken de tandarts voor professioneel advies en controle. Een goede mondverzorging is de sleutel tot een gezond en zelfverzekerd leven.

Bekijk meer artikelen

Bericht Robert Strijkert

2024-05-16

Gebitscontrole

De Essentie van Regelmatige gebitscontrole

2024-05-13

Mondverzorging

5 tips voor een goede mondverzorging:

2023-10-17

Tanden poetsen

Hoe poets je het beste je tanden voor een stralend gebit

2023-09-12